• Köszöntő

    Az ügyvédi hivatás gyakorlásának kezdete a régmúltba nyúlik vissza. Az állam működése során a jog szerepe meghatározóvá vált a törvények be nem tartása kapcsán a polgárok összeütközésbe kerültek az állammal és egymással.

  • A történelmi változásokat, így a Trianoni Békeszerződést követően az ügyvédi kamarák száma is értelemszerűen csökkent. 1920-ban már csak 13 ügyvédi kamara működött, majd 1948. április 4-étől kezdődően tovább csökkent, mert ettől kezdve csak ítélőtáblai székhelyeken működhettek ügyvédi kamarák.

Heves Megyei Területi Ügyvédi Kamara

Az Egri Ügyvédi Kamara alakuló közgyűlését 1875. február 14. napján tartotta, első érdemi munkáját pedig 1875. június 11-ei közgyűlésén fejtette ki, amelyen elfogadták az első költségvetést.

Az Egri Ügyvédi Kamara első elnöke Babics István volt, aki az 1875-ös választásokon a szabadelvű párt programjával Csíky Sándor ellenében győzött, és Eger város országgyűlési képviselőjévé vált, amúgy időszakonként az egri kaszinó elnöke is volt. Az Egri Ügyvédi Kamara 1925. február 14-én tartotta jubileumi közgyűlését. E közgyűlésen hangzott el a következő beszédrészlet:


"Az ügyvéd... soha sem akarja engedni magát vezettetni. Ő maga akar vezetni, amihez való képességei rendszerint nem is hiányoznak. Olyan társaságot pedig nehéz összehozni, még nehezebb harmonikusan együtt tartani, melynek minden tagja vezető, vagy legalábbis vezetésre hajlamos egyén..."


A második világháborút követően Heves megyében az önálló ügyvédi kamara megszűnt, és újjáalakulására csupán 1956. január 14-én került sor, ekkor tartotta alakuló közgyűlését a megye ügyvédi karából újjászerveződő Egri Ügyvédi Kamara. Az újjáalakult egri kamara első éveit az ügyvédi munkaközösségek számának növekedése, és az egyéni praxist folytató ügyvédek számának radikális csökkenése jellemezte. Az 1958-as felülvizsgálat eredményeként a kamara taglétszáma 53 főre csökkent. Az 1970-es évek elejétől egyre több hölgy választotta hivatásának az ügyvédkedést ebben a megyében is, és vált a kamara tagjává.

A kamara ma is viszonylag magas létszámmal működik, az ügyvédjelöltek száma pedig az ügyvédi taglétszám felét teszi ki. Ezért a kamara súlyt helyez az ügyvédjelölt-alkalmazás és -oktatás megfelelő szabályozására.

A Heves Megyei Ügyvédi Kamara sok jelentős személyiséget adott a jogásztársadalomnak, illetve az országnak.


Kapcsolat

Heves Megyei Területi Ügyvédi Kamara

3300 Eger Törvényház út 15.

Tel.: +36 36 518-590

Fax.: +36 36 518-590

Bankszámla számunk: 10403507-50526772-56501001

E-mail: hmuk@t-online.huÜgyvédkereső

A kamarai tagnyilvántartásunkban megkeresheti ügyvédjét. Kattintson ide a keresés megkezdéséhez!Letölthető fájlok

  • , 50.5 KBK.
  • , 149.2 KBK.
  • , 53 KBK.
  • , 212.4 KBK.

Az oldalon található tartalom tulajdonosa a Heves Megyei Területi Ügyvédi Kamara.

Főoldal